Capuse

Cum scapi de capuse?

Capuse

Capusele sunt mici organisme parazite care traiesc in zone impadurite. Acestea au nevoie de sange de la oameni sau animale pentru a supravietui. Capusele tind sa fie purtatoare de diferite boli grave, pe care le pot transmite persoanelor pe care le musca.

Simptomele variaza in functie de diferite boli, dar pot include febra sau frisoane, dureri de corp, dureri de cap, eruptii cutanate si greata. 

Care sunt cauzele infestarilor cu capuse?

Infestarile cu capuse pot aparea atunci cand o singura capusa este adusa in casa.

Este posibil sa intri in contact cu o capusa daca exista zone impadurite langa casa ta, sau cand pur si simplu esti in aer liber atunci cand vremea este calda. Capusa se va atasa undeva pe corpul tau si isi va ingropa capul in piele.

Capusele se pot atasa la orice parte a corpului, inclusiv in interiorul urechilor, zona inghinala sau in par.

Capusele se pot atasa si animalelor de companie, in special cainilor. Deoarece capusele sunt de obicei mici, poate fi greu sa le vezi pe corpul tau sau in blana animalului tau de companie.

Dupa ce o capusa este adusa in casa ta, poate aparea o infestare cu capuse odata cu reproducerea capusei. Capusele isi pot depune ouale in diferite parti ale casei. Cu toate acestea, isi depun ouale de obicei langa plinte, ferestre si usi, mobilier, margini de covoare si perdele.

 -

Care sunt semnele unei infestari cu capuse?

In timpul unei infestari cu capuse in casa ta, este posibil sa gasesti un numar mare de capuse pe tine sau pe animalul tau de companie. Deoarece capusele necesita sange de la oameni sau animale pentru a supravietui, ele se vor atasa de tine, de membrii familiei tale sau de animalul tau de companie.

Capusele se misca rapid pe tot corpul, dar prefera zonele calde si umede. Acestea se gasesc adesea in zona axilei, inghinala sau scalp. Odata ce capusa a gasit un loc care ii place, te va musca si isi va infige capul ferm in pielea ta. Spre deosebire de alte muscaturi de insecte, aceasta muscatura este nedureroasa.

Ar trebui sa verifici intotdeauna corpul - si cel al copiilor si animalelor de companie - dupa ce va aflati intr-o zona exterioara despre care se stie ca au capuse. Asigura-te ca examinezi orice pete maronii sau negre. Nu va concentrati doar pe zonele in care se gasesc frecvent capuse. Capusele au dimensiuni cuprinse intre 1 si 2 milimetri in diametru pana la 10 mm in diametru.

Este posibil sa ai si o infestare cu capuse in casa ta daca tusau unul dintre membrii familiei tale dezvoltati o boala transmisa de capuse. Efectele acestor boli pot varia de la usoare la severe. Multe dintre ele au simptome similare, cum ar fi:

  • febra
  • frisoane
  • dureri corporale si dureri similare gripei
  • dureri de cap
  • oboseala
  • o eruptie cutanata

Multe simptome ale acestor boli sunt similare cu cele ale altor conditii de sanatate. Eruptiile care apar cu boli transmise de capuse pot face mai usor pentru medicul tau sa ofere un diagnostic. Cu toate acestea, uneori eruptiile cutanate dispar dupa ce apar alte simptome si boala progreseaza.

Ar trebui sa te adresezi imediat medicului daca ai simptome si ai fost in zone in care traiesc capuse sau daca casa ta a fost recent infestata. Ei pot diagnostica corect o boala transmisa de capuse. Diagnosticul precoce este esential pentru a preveni orice complicatii pe termen lung asociate cu aceste boli.

Cum poti controla si preveni infestarile cu capuse?

Capusele care nu sunt atasate de piele pot fi aspirate. Punga de vid trebuie sa fie etansata si aruncata imediat intr-o locatie din afara casei. Ar trebui sa va verificati imbracamintea si corpul dupa aspirare pentru a va asigura ca nu exista capuse pe tine.

De asemenea, este indicat sa apelati la serviciile unei firme de deratizare si dezinsectie specializata, pentru siguranta ta si a familiei. Daca problema este depistata, trebuie tratata cat mai rapid pentru a evita o infestare masiva de capuse.

Desi este putin probabil sa poti controla o infestare cu capuse odata ce apare, este bine sa iti iei toate masurile de prevenire.

Daca locuiesti sau petreci timpul intr-o zona in care capusele sunt intalnite des, ar trebui sa te verifici pe tine si copiii tai inainte de a te intoarce in casa. De asemenea, poti purta camasi cu maneci lungi si iti poti pune pantalonii in sosete in timp ce faci drumetii pe poteci sau in zone impadurite. 

Daca infestarea a avut loc deja, primul pas este sa contactezi firma de deratizari, dezinsectie si dezinfctare pentru a avea parte de o curatare completa a casei, ca tu si familia ta sa fiti in siguranta.

Scapa imediat de capuse

O echipa de specialisti la dispozitia ta

Cere o cotatie de pret